Edelsteen therapie

Eeuwen oud

Edelsteen therapie is al eeuwen oud. Vroeger dacht men niet na over het feit waarom edelstenen invloed kunnen hebben op ons lichaam en onze geest. Ze werkten gewoon en daarmee uit. De laatste jaren raakte de edelsteen therapie wat in de vergetelheid, mede omdat het wat zweverig geacht werd.

Mineralen

Wie zich iets dieper in de materie begeeft begrijpt al snel dat edelstenen uit tal van mineralen, metalen en zouten bestaan welke, mits op de huid gedragen of verwerkt in een elixer, zijn werkzame stoffen regelmatig met kleine hoeveelheden afgeeft. Daardoor heeft het invloed op lichaam en geest. Maar ook de kleur draagt zeker bij tot succes. Iedere kleur heeft een eigen trillingswaarde. Veel gezondheidscentra werken inmiddels al met kleurentherapie. Zo remt b.v. blauw de groei van bacteriën en ontspant het, terwijl rood zuiver en stimuleert. Kies daarom ook vooral een steen op gevoel en kleur. De steen die u zelf het mooiste vindt is meestal de steen die bij u past. Eigenlijk is edelsteen een verkeerd woord. De meeste stenen zijn slechts halfedelstenen en vele anderen vallen onder de mineralen. Toch houden we het hier voor het gemak op de term edelstenen, zoals iedereen ze kent.

Voor bepaalde aandoeningen kan natuurlijk ook heel goed gekozen worden voor een steen die specifiek op een bepaalde klacht inwerkt. Ze helpen tekorten aan te vullen en storingen te overwinnen. De meeste stenen zijn gepolijst, maar eigenlijk werken de veel minder mooie ruwe stenen het best. Dit omdat ze veel poreuzer zijn en een minder glad oppervlak hebben, waardoor ze sneller hun stoffen aan het lichaam zullen afstaan. Stenen tegen pijn of ziekte dienen op de huid gedragen, vastgeplakt met pleister of in de kleren genaaid te worden.

Een huis waar stenen uit de natuur zijn is geladen met kracht. Zij helpen de bewoners met hun natuurlijke krachten. Neem de stenen regelmatig in de hand en laat ze samen met u leven.
Let er op dat het dragen van geneeskrachtige edelstenen vaak een aanvullende geneesmethode is en niet een op zich staande. Voor veel klachten en aandoeningen kan men volstaan met het dragen van een steen, maar bij acute of ernstige aandoeningen dient men altijd eerst een arts te raadplegen en de edelsteen therapie als aanvullende therapie gebruiken.
We wensen u alvast veel plezier en een goede keuze en gezondheid toe.

Kleurensymboliek

Waar komen de kleuren vandaan?

De chemische samenstelling van het magma bepaalt in grote lijnen de aard en kleur van het kristal. De grondstoffen en elementen die in het magma aanwezig zijn komen soms in zuivere vorm voor, maar meestal in wisselende verhoudingen.

De kleuren worden in drie groepen verdeeld:

 • warme kleuren, stimuleren en activeren
 • koele kleuren, verfijnen en vergeestelijken en werken kalmerend
 • neutrale kleuren, horen bij het zoeken naar evenwicht

Rood Het symbool van activiteit, materialisme, daadkracht, maar ook van macht en strijd. Het is de levenskleur die hoort bij ons bloed. Op rood moeten we reageren, dit is een alarmerende kleur. (bv. rood stoplicht) Het is ook een vurige kleur. Mensen die in extreme mate beheerst worden door de kleur rood zijn vaak dominant en heerszuchtig, maar het tegendeel kan ook voor mensen die op zoek zijn naar kracht en moed en erg vermoeid zijn. Er is natuurlijk wel verschil in werking tussen felrood en wat zachter rood.

Rode stenen zijn: robijn, rode jaspis, granaat, rode calsiet en hematiet.
Oranje De kleur die hoort bij beweging, bij warmte en levenskracht. Het is een zeer positieve kleur die niet beangstigend is, zoals rood dat kan zijn. Oranje is ook de kleur van de genezing en vitaliteit.

Oranje stenen zijn: carneool, zonnesteen, oranje calsiet en vuuropaal.
Geel Het symbool van de lichtkracht. Denk maar aan de zon of de bliksem. Het is een sterke kleur die hoort bij wijsheid, levenswarmte en bescherming. Het is een veilige koesterende kleur.
Gele stenen zijn: citrien, barnsteen, champagne calsiet, topaas en gele fluoriet.
Geelgroen De kleur van nieuw leven, voorjaar en groeikracht. Een goede kleur om zowel lichamelijk als geestelijke groeikracht te bevorderen.

Geelgroene stenen zijn: aventurijn, lichtgroene calsiet en chrysopraas.

Groen De kleur van het midden, de vruchtbare voedingbodem. Groen is opbouwend en verfrissend, vanuit het groen is elke richting mogelijk.
Groene stenen zijn: olivijn, malachiet, groene toermalijn, groene calsiet, smaragd, jade en groene fluoriet.

Blauwgroen Deze kleur is al wat koeler dan het groen. Het is de kleur van de concentratie, van contacten in positieve zin en van emotioneel evenwicht.
Blauwgroene stenen zijn: amazoniet, chrysocolla, turkoois en aquamarijn.
Blauw De kleur van de hemel, van de verdieping op geestelijk gebied, de kleur van hoop en rust.

Blauwe stenen zijn: saffier, sodaliet, blauw calciet en lapis lazuli.

Paars De hoogste geestelijke kleur, de vereniging van rood en blauw. Het kan ook de kleur zijn die, in extreme mate gebruikt, kan leiden tot dogmatiek en verstarring. Het is een waardige, geheimzinnige kleur die veel gebruikt wordt om op een hoger geestelijk niveau te komen,
Paarse stenen zijn: amethist en paarse fluoriet.

Wit Is de kleur van de helderheid en reinheid, is in staat om elke andere kleur uit te stralen. Het is de stralenkrans om elke kleur heen.

Witte stenen zijn bergkristal en diamant

Zwart De kleur van de aardkracht, heeft het vermogen om alle krachten van de geest om te zetten in daadkracht. Een kleur zonder schijn en illusie, die het mogelijk maakt om in onze gejaagde wereld toch geconcentreerd te blijven functioneren. Voor sombere mensen een ongeschikte kleur.

Zwarte stenen zijn: onyx en obsidiaan.

Complementaire kleuren

Iedere kleur heeft een tegenpool, die we een complementaire kleur noemen. Die kleuren zijn:

 • Geel # Paars
 • Oranje # Blauw
 • Rood # Blauwgroen
 • Zwart # Wit

In de edelsteentherapie worden die complementaire kleuren gebruikt als iemand "teveel" van een kleur heeft, wat sterk overheersend kan werken. In dat geval wordt het evenwicht pas hersteld bij gebruik van een complementaire kleur.
Edelstenen en Reiki

Tegenwoordig zoek ik bij een Reikibehandeling ook een Edelsteen, passend bij de persoon en de klachten die hij / zij heeft. Daar zijn heel goede resultaten mee te behalen. Een voorbeeld:
Iemand had een paar weken in het ziekenhuis gelegen voor een wond aan het been die maar niet over wilde gaan. Zelf had die persoon zichzelf ook Reikibehandelingen gegeven. Toen de wond steeds maar niet dicht wilde, heb ik een aquamarijn aanbevolen als extra therapie. Na een week zat er een korst op de wond en na drie weken was de wond helemaal dicht. Intussen was de steen vanbinnen helemaal gesprongen en werkte niet meer. Toen heeft die persoon de steen weer met Reiki behandeld en deed de steen zijn werk weer.

Dit soort resultaten geeft een geweldig fijn gevoel en ik ben nu ook steeds meer bezig om een behandeling te geven van Reiki in combinatie met Edelstenen.

Onderhoud en gebruik van Edelstenen

Als je veel gebruik maakt van Edelsteentherapie is het nodig om een steen regelmatig schoon te maken en opnieuw op te laden. Ook na aankoop van een edelsteen is het nodig om deze eerst te reinigen. Vaak hebben andere mensen de steen die je koopt ook al in hun handen gehad en bepaalde energieën aan de steen gegeven. Dit zou schadelijk kunnen zijn voor de werking die je van een edelsteen verwacht. Dit doe je op de volgende manier:

 • Nieuwe steen: 10 minuten onder stromend water in een kommetje leggen.
 • Gebruikte steen: een maal per maand, 24 uur lang in een kommetje water leggen. Daarna nog 10 minuten in stromend water zoals bij nieuwe stenen.
 • Heb je zelf een Reikicursus gedaan kan je de steen ook een Reikibehandeling geven om hem extra te laten werken.
 • Het is mogelijk dat een steen na een paar dagen of weken spontaan scheuren gaat vertonen of dat er stukjes vanaf springen. Dit is een teken dat hij heel goed gewerkt heeft, maar de werking is dan weg en moet een nieuwe steen aangeschaft worden. Je moet dan zeker niet stoppen met het dragen van een steen. Gooi de steen dan niet in de vuilnisbak, maar begraaf hem in de grond, waar hij oorspronkelijk vandaan komt.